Sprekers

Zowel op de zaterdag als op de zondag zal in de Pauze een lezing worden gegeven. Zaterdag zal Maaike Head komen praten over haar weg naar olympisch roeigoud en zondag zal het Human Power Team van de TU Delft vertellen hoe zij de grenzen van het menselijk kunnen opzoeken om de snelste fiets ooit te maken.

Inschrijven voor de lezingen kan hier. Let op Vol = Vol!

Maaike Head
Olympisch Kampioen lichte dames dubbeltwee

Het was een van de hoogtepunten van de Olympische sportzomer, de gouden medaille van de lichte dames dubbeltwee in Rio de Janeiro. Maaike Head en Ilse Paulis voeren in een solide, indrukwekkende race naar de gouden plak. De 33-jarige roeister is haar roeicarrière begonnen bij A.R.S.R. Skadi waarna zij uitgroeide tot de top van roeiend Nederland. Naast een studie geneeskunde werkte zij samen met een sterk team richting de Olympische overwinning.
Op de Damen Raceroei Regatta neemt Maaike ons mee op haar weg naar Goud. Ben jij benieuwd hoe dit haar en haar team is vergaan, en heb jij ook de ambities om te presteren op het hoogste niveau? Kom dan zaterdag 6 mei om 13:00 naar de lezing van Maaike Head op de Damen Raceroei Regatta. Deze zal plaatsvinden in de Raceroeitent, bij aankomst op de wedstrijd aan de rechterzijde.

Human Power Team
Op zondag zal het Human Power Team een lezing komen geven op de Damen Raceroei Regatta! Het Human Power Team bestaat uit studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam, en bouwt sinds 2010 ieder jaar een speciale fiets met als doel de grenzen van de menselijke potentie te verleggen. Emiel de Boer zal, vergezeld door een van de renners van het Human Power Team, spreken over zijn ervaringen en het bij elkaar brengen van techniek en topsport.

“Over minder dan een half jaar staan wij alweer in de woestijn van Nevada om daar het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen aan te vallen (122 km/h). Om dit doel te halen zijn wij de afgelopen maanden hard bezig geweest met het optimaliseren van het ontwerp van de VeloX 7. Maar wat heb je nou nodig om zo hard te fietsen? Hier een tipje van de sluier!

De techniek is enorm belangrijk: je hebt natuurlijk gigantisch veel weerstand. Bij 134 km/u bestaat ongeveer 80% daarvan uit luchtweerstand. Om dat zo goed mogelijk op te lossen, hebben de engineers van het Human Power Team een trucje bedacht. Geïnspireerd door een waterdruppel, de meest aerodynamische vorm die er is, hebben ze een speciale vorm om de fiets heen ontworpen. Er zit zelfs geen raam in, dit scheelt weer in de luchtweerstand! De atleten kijken met een camerasysteem en een beeldscherm. Zo kan de VeloX makkelijker door de lucht heen ‘duwen’!

Om zo gigantisch hard te kunnen fietsen, moet je niet alleen een goede fiets hebben. Juist de atleet is enorm belangrijk! Daarom zijn wij de afgelopen maanden op zoek gegaan naar de snelste vrouwen van Nederland. Na vele aanmeldingen en een intensieve selectie is het ons gelukt om twee ideale kandidaten te vinden.”

Ben je benieuwd naar hoe de bewegingswetenschappers van het Human Power Team hun kennis over topsport toepassen, wil je meer informatie over onze vooraanstaande techniek, of ben je juist benieuwd hoe het Human Power Team techniek en topsport bij elkaar brengen? Schrijf in voor de lezing zondag in de lunchpauze of kijk op de website van het Human Power Team.


white gradient